Parsiyel, kelime anlamıyla tüm olmayan, parça anlamına gelmektedir. Aynı güzergâhta bulunan birbirinden farklı müşterilerin yüklerini, aynı kamyon, kamyonet veya tır ile taşıma lojistiğine parsiyel taşımacılık ya da parça eşya taşımacılığı denir. Parsiyel yük taşımacılığında temel amaç, aynı güzergâhta taşınması talep edilen yükleri, yük miktarı komple bir aracı doldurmasa bile, aynı araca yükleyerek taşıma maliyetini ekonomik bir seviyeye getirmektir.
Taşımacılık sektöründe, taşınan yükün ağırlığı ile birlikte hacmi de oldukça önemlidir. Karayolu taşımacılığının içerisinde yer alan parsiyel taşımacılıkta hesaplamalar, metreküp, ağırlık ve lademetre hesap ölçütleri kullanılarak yapılır.
Parsiyel yükün M3 hesaplaması, EN x BOY x YÜKSEKLİK x ADET şeklindedir.
Parsiyel yük taşımacılığının başarı ile tamamlanması için belirli noktalara dikkat etmek gerekir. Öncelikle elleçleme ve dağıtım sürecinin titizlikle tamamlanması oldukça önemlidir. Bu kriterler doğru yapılmadığı takdirde teslimatta gecikme ve büyük zararlar yaşanabilir. Bu sebeple sorumlu kişilere bilgi akışının doğru yapılması, ekipman temininin standartlara uygun yapılması gerekir.
Taşımacılık sektöründe büyük bir öneme sahip olan parsiyel yük taşımacılık, sunduğu avantajlar sebebi ile sıkça tercih edilir. Bu avantajlar şu şekilde sıralanabilir
• Az miktarda yüke sahip firmaların komple araç kiralamalarını ortadan kaldırır. Bu yöntemin sıkça tercih edilmesinin en önemli sebebi, ciddi oranda maliyet tasarrufu sağlamasıdır.
• Parsiyel yüklemede araç içi boşluklar ödenen miktarı arttırmaz. Müşteriye ait yükün kapladığı hacim kadar ödeme yapılır.
• Aynı güzergahta yer alan birden fazla müşterinin yükünü ulaştırması ile zaman tasarrufu sağlanır.
• Bekleme süreleri azaltılarak en ideal rotasyon oluşturulur.
• Direkt ya da aktarmalı transfer seçenekleri arasında teslim tarihi müşteriye bırakılarak esneklik ve güven kazandırılır.